Tulipa tänään käytyä ostamassa koko viikoksi evästä. Viikon ruokalistan tekeminen tuntuu aina yhtä haasteelliselta hommalta - ajattelinkin tänne laittaa joitakin valmiita listoja omaksi ja muiden iloksi. Ensin kuitenkin päivällishommia. Mietin pitkään, että ostanko valmiin kirjolohifileen (16.90 e/kg) vaiko ihan kokonaisen lohen (10.90e/kg). Päädyin sitten ostamaan kokonaisen lohen.

Ensin meinasin, että fileroidaan kala, ja laitetaan puolet graaviin, mutta laiskuus iski, ja päätin kypsentää koko kalan. Jotain ekstraa kuitenkin kaipasin, joten suikaloin pari paprikaa kalan sisään. lisäksi laitoin sinne kastikkeen, johon tuli:

200g smetanaa

1dl ruokakermaa

2 rkl majoneesia (löytyi jääkaapista, ja ajattelin että saapahan majoneesituubin jämät hyötykäyttöön)

tilkka sitruunamehua

1/3 nippua tuoretta tilliä

ripaus valkopippuria

Sekoitin ainekset keskenään, ja kaadoin koko satsin lohen "vatsaan" paprikasuikaleiden päälle:

Tässä sattui semmoinen pikku moka, että en katsonut kummalla puolella lohen selkäranka on, ja ajatuksissani (ja kiireessä) tuli laitettua nuo täytteet luiden päälle. Tämähän ei muuten haittaa, mutta hankalahko saada nätisti otettua lautaselle.

Tässä kala täytteineen oltuaan 200 asteisessa uunissa semmoiset reilut puoli tuntia (eipä tullut katottua kelloa kun laitoin sen uuniin). Kypsyyden testasin nyppäisemällä yhden evän irti - kun kala on kypsää, evät irtoavat helposti.

Kalan pinnalla näkyy karkeaa suolaa - hieroin sitä myös sisäpuolelle. Seuraavalla kerralla aion käyttää hienoa suolaa - karkea suola ei ehdi sulaa eikä imeytyä, joten se jää rakeiksi - hampaissa rouskuva suola ei ole kovin hyvää .

Lapsille keitin kalan kaveriksi perunoita, ja itselle parsakaali-porkkana-kukkakaali -seosta pakasteesta:

Lasten annos - kun ottaa kalan pyrstöpäästä, niin ei tule niin paljon ruotoja mukaan.

"aikuisten annos"

Hyvää evästä tuli, ja sitä jäi vielä ylikin (kala oli aika iso, 1300g). Hintaa satsille tuli noin 20 euroa - jälleen kerran hinta riippuu kalan hinnasta ja  tuoreiden kasvisten hinnasta. Kirpaiseehan tuo hinta arkiruuaksi, mutta toisaalta me syödään tuosta vielä toinenkin kerta, eli yhden aterian hinnaksi jää ehkä kymppi.